Genç yaşlarda yakalanan demans yaşam biçimi ile ilişkili mi?

Demans Risk Faktörleri Hakkında Yeni Bulgular Ortaya Çıktı

Demans ile ilgili araştırmalar genellikle genetik faktörlere odaklanmıştı, ancak son çalışmada uzmanlar, genç yaşta ortaya çıkan demansın riski ile ilişkili 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü belirledi. Aralık 2023’te yayınlanan sonuçlara göre, Exeter Üniversitesi’nden Epidemiyolog David Llewellyn, bu çalışmanın şimdiye kadar yapılan en kapsamlı ve güvenilir çalışma olduğunu belirtti.

‘Bazı Bilgi Boşluklarının Doldurulmasına Yardımcı Oldu’

Araştırma ekibi, Birleşik Krallık’ta 65 yaş altı yaklaşık 360 bin kişinin verilerini analiz etti. Düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme bozukluğu, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörlerin hepsi genç yaşta ortaya çıkan demans riski ile ilişkilendirildi. Ayrıca, daha yüksek eğitim seviyesi ve daha düşük fiziksel kırılganlık düşük demans riski ile ilişkilendirildi. Bu faktörler, demans hakkındaki bilgi boşluklarını doldurmaya yardımcı oldu.

Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden Nöroepidemiyolog Sebastian Köhler, “İleri yaşlarda demans gelişen bireyler üzerinde yapılan araştırmalar, değiştirilebilir risk faktörlerinin varlığını göstermişti. Fiziksel faktörlerin yanı sıra, kronik stres, yalnızlık ve depresyondan kaçınmak da zihinsel sağlık için önemli” dedi.

Maastricht Üniversitesi’nde Sinir Bilimci Stevie Hendrik ise “Genç yaşta ortaya çıkan demansın ciddi etkileri olabilir çünkü etkilenen bireyler genellikle iş, çocuklar ve yoğun bir yaşamı devam ettirmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra diğer risk faktörlerini de araştırmak önemlidir çünkü sebep hala belirsizdir” şeklinde konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.