Ağızdaki bakteriler ‘gelecekteki bunama riskinizi belirliyor olabilir’

BBC

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre insanların ağızlarındaki bakteriler, yaş aldıkça gelecekteki beyin fonksiyonlarıyla ilgili ipuçları verebilir.

Exeter Üniversitesi’nin liderliğinde yapılan çalışmada, belirli bakteri türlerinin daha iyi hafıza ve dikkatle, diğerlerinin de Alzheimer ve beyin sağlığındaki diğer sorunlarla ilişkili olduğu tespit edildi.

Araştırma ekibinin başındaki uzman Dr. Joanna L’Heureux “Sorun yaşamaya başlamadan ya da teşhis için doktora gitmeyi düşünmeden önce bile Alzheimer geniniz olup olmadığını tahmin edecek durumda olabiliriz” dedi.

Araştırma henüz ilk aşamada, ancak uzmanlar şu anda, nitrat yönünden zengin yeşil yapraklı gıdalar gibi belirli sağlıklı yiyeceklerin, belirli bakterilerin oluşumunu artırıp artırmayacağını inceliyor.

BBC Araştırmaya 50 yaşın üzerindeki 100’den fazla gönüllü katıldı.

Çalışmaya katılan uzmanlardan Prof. Anne Corbett’e göre “Araştırmanın etkileri büyük”.

“Belirli bakteriler beyin işlevlerini desteklerken bazıları da gerilemeye yol açıyor. Ağızdaki bakteri dengesini değiştirecek tedaviler, bunamayı önlemede çözümün bir kısmı olabilir. Beslenme alışkanlıklarında değişiklikler, prebiyotikler ya da ağız hijyeninde değişikliklerle ve hatta hedefe yönelik tedavilerle bu olabilir.”

Çalışmada, bir başka çalışma için zaten bilişsel testlere tabi tutulmuş 50 yaşın üzerinde 115 gönüllü kullanıldı.

Araştırmacılar, gönüllüleri beyin işlevlerinde sorun olmayanlar ve orta dereceli bilişsel sorunları olanlar şeklinde ikiye ayırdı.

Her iki gruptaki katılımcılar da kullandıkları ağız yıkama sıvılarından örnek yolladı ve bu numuneler incelendi.

  • Beyni ve hafızayı güçlendirmenin yolları
BBC Çalışmaya katılan gönüllüler, ağızlarını yıkadıkları sıvıyı gönderdi ve bu sıvılar incelendi.

Üniversite, ağızlarında yoğun bir şekilde Neisseria ve haemofil bakterileri bulunanların daha iyi hafızaları, dikkatleri ve karmaşık görevleri gerçekleştirme kabiliyetleri olduğunu belirledi.

Ancak Dr. L’Heureux, Porpiromonas bakterisi olan bireylerde daha çok hafıza sorunları olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Düşük nitrat oranlarıyla bağlantılı Prevotella adlı bakteri grubunun ise Alzheimer hastalığının risk genini taşıyanlarda daha çok görüldüğünü belirtti.

Dr. L’Heureux, “Kırmızı pancar gibi şeyleri yemenizi tavsiye ediyoruz. Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, roka, marul, çok fazla salata. Alkol ve çok fazla işlemden geçmiş şekerli gıdalardan da uzak durmanızı öneriyoruz” dedi.

Yeşil yapraklı sebzeler, en büyük doğal nitrat kaynaklarından biri.

  • ‘Demans riskini artıran 14 sağlık sorunu tedavi edilirse vakaların yarıya yakını önlenebilir’
  • Landais Alzheimer: Herkesin demans hastası olduğu köy
  • Yeni bir araştırmaya göre pandemi, 50 yaş üstü kişilerin beyin sağlığını olumsuz etkilemiş olabilir

Related Posts

Japonlardan çığır açan teknoloji: ‘Gökyüzündeki paratoner’

İlk kez bir insansız hava aracı, gerçek bir şimşek çarpmasını tetikleyip yönlendirmeyi başardı. Bu yenilikçi drone, gökyüzünde adeta uçan bir paratoner gibi davranarak, tehlikeli yıldırımları kontrollü şekilde çekip etkisiz hale getirebiliyor.

‘Kemik koleksiyoncusu tırtıl’: Topladıklarını kamuflaj olarak kullanıyor

Hawaii’nin Oahu Adası’nda bulunan Wai’anae sıradağlarında keşfedilen yeni bir tırtıl türü, hem beslenme alışkanlığı hem de kamuflaj yöntemiyle bilim insanlarını şaşkına çevirdi. “Kemik koleksiyoncusu” olarak adlandırılan bu tırtıl, yalnızca örümcek ağlarında yaşayan nadir bir etobur tür.

TeleMessage hacklendi: ABD’de hükümet kırmızı alarma geçti

ABD hükümeti yetkilileri ve şirketlerine ait önemli veriler, TeleMessage isimli uygulamanın siber saldırıya uğramasıyla sızdı. TeleMessage, Signal, Telegram ve WhatsApp gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarının modifiye edilmiş versiyonlarını …

Skype’ın fişi bugün çekiliyor

Skype kullanıcıları, Microsoft Teams’e ücretsiz giriş yaparak tüm sohbet ve kişileri taşıyabilir. Teams, Skype’a benzer özellikler sunarken, aynı anda 10.000 kişiye kadar video görüşmesi yapabilme kapasitesine sahip. Ayrıca, gelişmiş güvenlik …

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …

Büyük deprem, toprağa gömülmüş antik binayı ortaya çıkarttı

Depremler her zaman binaları tahrip eder diye biliriz. Ama bu defa büyük bir deprem, binlerce yıllık tarihi bir binayı ortaya çıkararak tam tersi bir işe imza attı.