Emekli ve memurlar için kritik tarih yaklaşıyor: İşte beklenen zam oranı

Maaş Farkı Nisan Ayı Enflasyonuna Göre Belirlendi

Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı ve buna göre yılın ilk dört aylık dönemi için maaş farkı belirlendi. Ancak kesin zam oranları, mayıs ve haziran ayı verilerinin açıklanmasıyla netleşecek. Şu anda gözler, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önümüzdeki haftalarda açıklayacağı enflasyon verilerinde.

SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine Yüzde 13,36 Zam Hakkı

Uzmanlara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için şimdiye kadar oluşan zam oranı yüzde 13,36 olarak belirlendi. Memurlar ve memur emeklilerinde ise nisan ayı enflasyon farkı yüzde 12,29 olarak kaydedildi.

Zam Oranları Tahminlere Göre Netleşiyor

Uzman tahminlerine göre, mayıs ayı enflasyonu yüzde 2,20, haziran ayı enflasyonu ise yüzde 1,70 olabilir. Bu tahminler gerçekleşirse, yılın ilk altı ayı için toplam enflasyon oranı yaklaşık yüzde 17,82 olacak. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşlarına doğrudan bu oranda zam alabilecekler.

Memur ve Emekli Maaşları Toplu Sözleşmeyle Belirlenecek

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, enflasyon farkına ek olarak toplu sözleşme hükümlerine göre belirlenecek. Hesaplamalar, bu grubun zam oranının yaklaşık yüzde 16,71 olacağını gösteriyor.

Zam Farkı Nasıl Eşitlenecek?

Uzmanlar, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri arasında yaklaşık yüzde 1,11’lik bir zam farkı oluşacağını öngörüyor. Bu oransal farkın maaşlar üzerinde büyük bir etki yaratmayacağı belirtilirken, iki grubun zam oranlarının bu yıl eşitlenmesinin beklenmediği vurgulanıyor.

Diğer yandan, toplu sözleşme sisteminin memurlar açısından bir güvence sağladığı ve enflasyonun düşük olduğu dönemlerde bu grubun lehine avantaj oluşturduğu da hatırlatılıyor.

Maaş zammı Temmuz ayında açıklanacak son verilerle netleşecek.

Related Posts

CHP’den Ticaret Bakanlığı’na dış ticaret tepkisi: ‘Bakan da denetimsizliği kabul etti’

CHP İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen’in gündeme taşıdığı denetimsiz ürün ithalatı tartışması büyüyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, eleştirilere e-ticaret ve gümrük yükünü gerekçe gösterdi. Bolat, firmanın hâlen Türkiye’de temsilcilik açmadığını ve bu nedenle denetim yapılamadığını doğruladı.

Hazineden 1,5 milyar avroluk tahvil ihracı!

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı dış finansman programı çerçevesinde, avro cinsinden 2031 vadeli bir tahvil ihracı için 10 Temmuz’da BNP Paribas, Citibank, ING Bank ve Standard Chartered’a yetki verildi. Söz konusu ihraç aynı gün …

Meditasyon turizmi yaylalara taşınıyor

Yeşil dönüşümünü desteklemek, kadın ve gençlerin istihdama katılımını artırmak için Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli merkezli yeni bir program hayata geçiyor. Örnek projeler arasında doğayla uyumlu butik otel, meditasyon, yoga, doğa yürüyüşü, kitap okuma gibi tematik kamping gibi fikirler var.

81 ilde SAT1 hastalığı yayılıyor: Zararı 4 milyar dolar!

Türkiye’de hayvan pazarlarının kapatılmasına neden olan şap hastalığının ülke ekonomisine yıllık zararının 4,1 milyar dolar, yani 162 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …