Kuraklık ve don felaketi Türkiye’yi vurdu

Yağışların Azalması Tarım Verimini Olumsuz Etkiliyor

Nefes Gazetesi’nden Dilan Kutlu’nun haberine göre; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu, Türkiye’deki yağışlar, son 7 ayda normale göre yüzde 25, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 26 azaldı. Bu durum, su yılı yağışlarının son 11 yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu. Güneydoğu Anadolu‘da ise bu yıl yağışlar 65 yılın en düşük seviyelerine geriledi. İç Anadolu ve Ege bölgelerinde de son 18 yılın en kurak dönemi yaşanıyor.

Verim Kayıpları Tarım Alanlarını Tehdit Ediyor

Yağış eksikliklerinin tarım alanlarındaki verimi tehdit ettiği görülüyor. Diyarbakır’da buğdayda yüzde 40, Şanlıurfa’da yüzde 50, Gaziantep’te ise 15 oranında verim kaybı yaşanırken, Mardin’deki kuru tarım alanlarının büyük bir kısmı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Konya’nın kıraç alanlarında ise buğdayda yüzde 20, arpada ise yüzde 30 verim kaybı bekleniyor.

Zirai Don Sıkıntısı Artıyor

Şubat ayında yaşanan zirai donun ardından, mart ve nisan aylarındaki mevsim normallerinin altındaki yağışlar ve aşırı sıcaklıklar, bitki gelişimini olumsuz etkiledi. Adana ve Hatay’da, kuraklık ve don nedeniyle verim yüzde 40’a kadar düştü. Bu illerde çiftçiler, tarlaları yeniden sürerek ikinci kez ürün ekmeye başladılar.

Çiftçilere Destek Olunmalı

Niğde’nin Çamardı ilçesinde, don afetinden etkilenen çiftçileri ziyaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, don felaketinin büyük bir tahribat yarattığını ifade etti. Gürer, “Üreticilerin borçlarının en az üç yıl ertelenmesi ve faizlerin silinmesi gerekiyor” diyerek, bu sorunun geleceğe de yansıyacağına dikkat çekti. Bölgede, elma, kiraz ve ceviz bahçeleri gibi ürünlerin ciddi şekilde zarar gördüğü belirtiliyor.

Şanlıurfa’da Ürün Kayıpları Yüksek

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şanlıurfa’daki tarım alanlarında yaptığı saha incelemelerinin ardından, “Ne arpa, ne buğday, ne de mercimek kaldı. Tarlalar yanmış gibi görünüyor, verim tamamen yok olmuş durumda” ifadeleriyle bölgedeki korkunç tabloyu açıkladı. Bayraktar, özellikle buğday, arpa ve mercimek tarlalarında yüzde 100 oranında ürün kaybı yaşandığını duyurdu.

Related Posts

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Bakır fiyatları rekor kırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceklerini bildirmesinin ardından bakırın libresi uluslararası piyasalarda 5,81 dolarla rekor kırdı.

Ankara ve İstanbul’daki 37 taşınmaz özelleştirilecek

Mülkiyet hakkı Maliye Hazinesi’nde kayıtlı Ankara ve İstanbul’da bulunan 37 taşınmaz özelleştirilecek.