ABD’nin gözü Türkiye’de: Boru hattını açmak için izin bekliyorlar

ABD ve Irak, Ceyhan-Kerkük Boru Hattı Anlaşmazlıklarını Görüştü

ABD ve Irak, yaklaşık iki yıl önce maliyet anlaşmazlıkları nedeniyle kapatılan Ceyhan-Kerkük boru hattının yeniden açılması konusunda görüşmelerde bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, hattın bir an önce aktifleştirilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Irak, boru hattının başlangıçta günlük yaklaşık 185 bin varil petrol taşıması planladığını açıkladı. Bu gelişme, Irak’ın boru hattını tekrar faaliyete geçirmeye hazır olduğunu duyurmasının ardından petrol fiyatlarında baskı oluşturdu.

Bu görüşmeler, Başkan Donald Trump’ın düşük petrol fiyatlarına yönelik çağrısının yapıldığı bir döneme denk geldi.

Türkiye’den İzin Alacaklar

Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdülgani, ülkesinin boru hattını tekrar devreye almadan önce Türkiye ile teknik konularda görüşmeler yaptığını belirtti. Boru hattı aracılığıyla, Irak’ın Türkiye üzerinden Akdeniz’deki Ceyhan Limanı’na petrol taşındığı ancak Mart 2023’te ödeme anlaşmazlığı sebebiyle kapatıldığı hatırlatıldı.

Yetkililer, o tarihten bu yana boru hattının tekrar açılacağı yönünde farklı zamanlarda açıklamalarda bulunsa da sürecin sonuçlanamadığı ifade edildi. ABD ise, boru hattının kapanması sonrasında hattın tekrar faaliyete geçmesi yönünde baskı oluşturdu.

Petrol Fiyatları Düşüyor

Global ekonomik büyümeye dair endişeler, ham petrol fiyatlarının bu hafta yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu. Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden yapılacak ihracatın ülkenin OPEC+ kotası içinde kalacağını belirtse de, nasıl uyulacağına dair net bir açıklama yapılmadı. Irak’ın geçmişte üretim kısıtlamalarına uymada zayıf bir sicile sahip olduğu biliniyor.

Rubio ve Sudani, Irak’ın enerji bağımsızlığını artırması gerekliliğini ele aldı. Irak’ın hala İran’dan gaz ithal ettiği göz önünde bulundurularak, ABD’nin Bağdat’ın bu bağımlılıktan kurtulmasını ve Tahran’ın bölgedeki etkisinin azaltılmasını hedeflediği vurgulandı.

Görüşmede ayrıca, IŞİD’in bölgede yeniden güç kazanmasını engellemek için Irak’ın atmış olduğu adımların devam ettirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Related Posts

Çocuklara sık sık giydiriliyordu! Annelerin gözde markasının ürünü yasaklandı

Ticaret Bakanlığı çocuklar için tasarlanan ünlü markanın ürünün risk taşıması sebebiyle piyasalardan toplatılmasına karar verdi.

Netanyahu’nun 7 Temmuz’da ABD Başkanı Trump’la görüşmesi bekleniyor

Netanyahu’nun 7 Temmuz’da ABD Başkanı Trump’la görüşmesi bekleniyor

Türkiye’nin en çok konuştuğu isimlerden biriydi! Interpol Hüseyin Yalçın Coşkun’un ölümünü doğruladı

Interpol, Hatay’da “Cennetten bir köşe” sloganıyla satışa sunulan ve 6 Şubat depremlerinde 269 kişinin hayatını kaybettiği Rönesans Rezidans davasının kırmızı bültenle aranan firari sanığı müteahhit Hüseyin Yalçın Coşkun’un, Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da hayatını kaybettiğini teyit etti.

Ucuz yemek lokantaları yaygınlaşıyor! Bir ilde daha Kent Lokantası açıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, ekonomik zorluklarla mücadele eden vatandaşlara destek olmak amacıyla hayata geçirdiği “Kent Lokantası” projesini Kepez ilçesinde hizmete açtı. İlk gün yoğun ilgi gören lokantada 4 çeşit sıcak yemek yalnızca 90 TL’ye sunuluyor.

TBMM’de, ‘İklim Kanunu Teklifi’ görüşmeleri sürecek

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, ‘İklim Kanunu Teklifi’ görüşmelerine devam edilecek. Teklifin kanunlaşması halinde Genel Kurulda, enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeleri içeren, ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak.

İtirafçının yalanı İmamoğlu’nun avukatını tutuklattı

İBB’ye yönelik 19 Mart operasyonunda tutuklanan ASOY İnşaat’ın sahibi Adem Soytekin, etkin pişmanlık kapsamında ifade verdi ancak tahliye olamadı.