Bebekteki Bu Sorunlar Artık Anne Karnında Belirlenebiliyor

Sağlık Haberleri

Gebelik sürecinde yapılan taramalar, anne ve bebek sağlığı için belirleyici ipuçları sunar. Bu taramalar, olası riskleri erken tespit ederek gerektiğinde müdahale imkanı sağlar. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emine Şuheda Atılgan, cfDNA taramaları ile ilgili bilgi verdi.

Genetik Bozukluklar Erken Saptanıyor

Gebelik döneminde yapılan taramalar, bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Cell-free DNA (cfDNA) testi, anne kanındaki bebeğe ait DNA parçalarını kullanarak genetik bozuklukları erken tespit etme olanağı sunar. Bu testler, annenin kanında dolaşan fetal DNA sayesinde Down sendromu gibi anomalileri yüksek doğruluk oranlarıyla belirleyebilir.

Güvenilir ve Etkili Bir Test

cfDNA taramaları, invaziv olmayan güvenli bir seçenektir. Ancak kesin tanı için karyotipleme ya da mikrodizi gibi girişimsel testler önerilir. Bu testler, potansiyel riskleri azaltır ve erken müdahale ile olası komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olur.

Sorunların Erken Tanısında Önemli

cfDNA testi ile başlıca kromozomal anomalileri tespit etmek mümkündür. Bu test, Trizomi 21 (Down sendromu), Trizomi 18 (Edwards sendromu), Trizomi 13 (Patau sendromu) gibi anomalileri %90-99 arasında doğruluk oranıyla belirleyebilir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerinin belirlenmesinde de etkilidir.

En Hassas Test: cfDNA

cfDNA taramaları, trizomilerin %71’ini tespit etmede oldukça hassas bir testtir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerini belirleme konusunda da önemli bir rol oynar. Bu test, erken tanı için büyük bir fırsat sunar ve tedavi seçeneklerini belirlemede yardımcı olabilir.

Kimler NIPT Testi Yaptırmalı?

NIPT testi, tüm gebeliklerde kullanılabilir ancak özellikle 35 yaş ve üzeri gebelikler, genetik hastalık öyküsü olanlar, fetal anomalileri bulunan gebeler, tüp bebek yöntemiyle gebe kalanlar ve tekrarlayan düşük yaşayanlar için önerilir. Bu test, olası riskleri erken tespit etme ve doğru müdahaleyi yapma imkanı sağlar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.