CHP’den Ticaret Bakanlığı’na dış ticaret tepkisi: ‘Bakan da denetimsizliği kabul etti’

Türkiye Ticaret Bakanı olan Ömer Bolat, Çin kökenli e-ticaret şirketi Temu’nun Türkiye’de temsilcilik açmadan ürün satışı yapmasına ilişkin tartışmaları aydınlattı. CHP İzmir Milletvekili Seda Kâya Ösen‘in yazılı soru önergesine cevap veren Bolat, firmanın hala Türkiye’de temsilcilik açmadığını ve bu nedenle denetim yapılamadığını doğruladı.

Bolat, gümrük idarelerine gelen yükün arttığını belirterek, “E-ticaret sektöründeki büyüme, gümrük idarelerine büyük bir iş yükü ve maliyet getiriyor ve ayrıca ürün güvenliği ile tüketici koruması konularında endişelere neden oluyor” dedi.

Gümrük Denetimi Sorunu Gündemde

Ticaret Bakan Yardımcısı olan Mahmut Gürcan, daha önce yaptığı bir açıklamada “Günlük 200 bin kargonun Çin atölyelerinden evlere kanserojen olup olmadan gelmesi incelenmeden gerçekleşiyor” ifadesini kullanmıştı. CHP’li Ösen, bu konuyu Meclis gündemine taşıyarak takip etmişti.

Ösen, Bolat’ın açıklamaları üzerine, “Bakan yardımcısının ardından Bakan da denetimsizliği kabul ediyor. Sağlık riski oluşturan bu duruma karşı bahane üretiliyor” dedi.

AB Standartlarına Uyum Vurgusu

Bolat, yanıtında 1 Nisan 2025 itibarıyla Türkiye’nin e-ticaret düzenlemelerinin AB Genel Ürün Güvenliği Tüzüğü’ne uyumlu hale getirildiğini belirtti. Yabancı kökenli platformların Türkiye’de temsilcilik açmaları gerektiğini ve denetimlerin bu şekilde yapılabildiğini ifade etti.

Temu konusunda da “Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı online platformlarla defalarca bir araya gelerek Türkiye’nin taleplerini ilettik” dedi. Ayrıca, “Soru önergesinde bahsi geçen platformun, içinde satış yapan temsilcilere Türkiye’de temsilcilik açacakları yönünde duyuru yaptığını da ekledi.

‘Halk Sağlığını Kim Koruyacak?’

CHP İzmir Milletvekili Ösen, bakanlığın denetim yerine uyarı göndermesinin yetersiz olduğunu belirtti. “Diğer firmalar kurallara uyarak bu firmanın yükümlülüğü yerine getirmemesine neden müdahale edilmiyor?” diye sorarak şu ifadeleri kullandı:

“Sayın bakan Bolat’ın verdiği cevaptan, hala Türkiye’ye kanserojen mi diye incelenmeden günde yüzbinlerce ürünün giriş yaptığını anlıyoruz. Bakan ‘şirketlerin uyarıldığını’ söylüyor. Bakanlığın görevi şirketleri denetlemek değil midir? Ticaret Bakanlığı, halk sağlığı riski oluşturan bu denetimsizlik karşısında yaptırımlar için ne bekliyor?”

Related Posts

Hazineden 1,5 milyar avroluk tahvil ihracı!

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 2025 yılı dış finansman programı çerçevesinde, avro cinsinden 2031 vadeli bir tahvil ihracı için 10 Temmuz’da BNP Paribas, Citibank, ING Bank ve Standard Chartered’a yetki verildi. Söz konusu ihraç aynı gün …

Meditasyon turizmi yaylalara taşınıyor

Yeşil dönüşümünü desteklemek, kadın ve gençlerin istihdama katılımını artırmak için Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli merkezli yeni bir program hayata geçiyor. Örnek projeler arasında doğayla uyumlu butik otel, meditasyon, yoga, doğa yürüyüşü, kitap okuma gibi tematik kamping gibi fikirler var.

81 ilde SAT1 hastalığı yayılıyor: Zararı 4 milyar dolar!

Türkiye’de hayvan pazarlarının kapatılmasına neden olan şap hastalığının ülke ekonomisine yıllık zararının 4,1 milyar dolar, yani 162 milyar lira olacağı tahmin ediliyor.

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …