Dikkat! “Az miktardan bir şey olmaz” demeyin!

Çocuklarda Besin Alerjisinin Temel Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Dünyada ve ülkemizde her 100 çocuktan yaklaşık 8’inde besin alerjisi görülüyor. Gelişmiş ülkelerde şehirleşme, hareketsiz yaşam gibi faktörler çocuklarda besin alerjisinin temel nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Çocuk Alerjisi Uzmanı Dr. Ezgi Topyıldız, besin alerjisinin genellikle bebeklik ve erken çocukluk döneminde görüldüğünü ve bu durumun büyüme ile gelişmeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Alerjiye neden olan besinler arasında inek sütü, yumurta, soya, buğday, yer fıstığı, kuruyemişler, balık ve kabuklu deniz ürünleri bulunuyor. Besin alerjisi olan çocukların yaşam kalitesinin düşebileceğini vurgulayan Dr. Ezgi Topyıldız, doğru tanı ve tedavi ile çocukların sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini belirtiyor.

Bazı besin alerjileri zamanla kaybolabilirken, bazıları yaşam boyu devam edebiliyor. Besin alerjisinin oluşması için besinin yenilmesi gerekmez; bazen sadece koklamak veya temas etmek bile alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Tedavi Yöntemleri

Besin alerjisinin tedavisinde çocuğun güvenliğini sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak ön planda tutulur. Dr. Ezgi Topyıldız, besin alerjisinin tedavisinde 5 kritik kuralı paylaşıyor:

  • Alerjen besinin diyetten çıkarılması: Alerjiye neden olan besinler diyetten çıkarılır ve ebeveynlere etiket okuma alışkanlığı kazandırılır.
  • Beslenme ve takviye planı: Besin eksikliklerini önlemek için çocuğa özel beslenme planı oluşturulur.
  • Acil durum yönetimi: Ciddi reaksiyon riski taşıyan çocuklar için adrenalin oto-enjektörleri reçete edilir.
  • Oral immünoterapi (OIT): Besin alerjisi olan çocuklarda bağışıklık sisteminin alerjen besine toleransının artırılması hedeflenir.
  • Düzenli takip: Çocuk alerjisi uzmanı tarafından düzenli olarak takip edilmesi gereklidir.

Related Posts

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Tüp bebek tedavisi yazın da yapılabilir! ‘Bu süreçte havuza girilmemeli’

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan kişilere uygulanan tüp bebek tedavisi kısaca, üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi olarak tanımlanabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Öztürk Öksüz, yaz aylarında tüp bebek tedavisi devam eden kişilere bazı tavsiyelerde bulundu.

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.