Ege Plastik Sanayicileri: Plastik atıklar milli servet!

Ege Plastik Sanayicileri Plastik Atıkları Milli Servet Olarak Görüyor

İzmir (İGFA) – Fuarın Kurumsal Destekçisi Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) tarafından düzenlenen “Plastik Sektöründe Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik” paneli, büyük ilgi gördü. Panel, İBA Stratejik İletişim Danışmanlığı firmasının Kurucusu Serkan Aksüyek’in moderatörlüğünde gerçekleştirildi ve TTCP Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Dr. Mevlüt Çetinkaya, C&C Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Danışmanlık Şirketi Proje Uzmanı Özlem Özan Kesbiç ve İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gençer gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

Dünyada Yılda 414 Milyon Ton Plastik Üretimi

Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, gelişmiş ülkelerin tüm evsel ve endüstriyel atıkları “enerji kaynağı” olarak gördüğünü ve bu bilinçle hareket ettiğini vurgulayarak, “Ülkeler atıklarına çöp ya da milli servet olarak bakanlar şeklinde ikiye ayrılıyor. Geri dönüşüm süreçlerinde son yıllarda önemli kazanımlar elde etsek de, biz hâlâ ilk kategorideki ülkeler arasındayız” şeklinde konuştu.

Şener Gençer, plastiklerin defalarca geri dönüştürülebilir özelliklerinin döngüsel ekonomi ilkelerine en yüksek seviyede katkı sunduğunu belirtti. Dünya genelinde yılda 414 milyon ton plastik malzeme üretildiğini, ancak bu üretimin sadece yüzde 9,5’inin geri dönüştürülebildiğini ifade ederek, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın yüzde 30’a kadar çıktığını dile getirdi. Türkiye’de il ve ilçe belediyelerinin atıkların toplanması ve işlenmesinde zorluk çektiğini belirten Gençer, endüstriyel ve teknolojik geri dönüşüm tesislerinin artışından memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

1,5 Tonluk Otomobilde 350 Kg Plastik Bulunuyor

Otomotiv ve tekstil gibi temel ihracat sektörlerinde geri dönüşümün öneminin arttığını vurgulayan Gençer, bugün bir otomobilde yaklaşık 300-350 kg plastik malzeme olduğunu belirtti. Avrupa Birliği’ne ihraç edilen her otomobilde kullanılan plastiklerin bir kısmının geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca tekstil ve hazır giyim sektöründe de geri dönüştürülmüş sentetik ipliklerin kullanımının artması gerektiğine değindi. Gençer, kaynağında ayrıştırılan ve geri kazanılan her kilogram plastiğin milli bir servet olduğunu vurgulayarak, dövizin ülke içinde kalmasının önemine değindi.

Related Posts

Gazze’yi işgal planı ortalığı karıştırdı! İsrail kabinesi birbirine girdi

İsrail kabinesinde Gazze’nin kuzeyinin işgali için büyük tartışma çıktı. Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi planı sebebiyle çok sert tartıştı.

Eski İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Dünya her zamankinden daha kaygılı

Eski İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, dünyanın her zamankinden daha kaygılı olduğunu ve bunun artan istikrarsızlık nedeniyle gelecekteki 10 yıl boyunca süreceğini söyledi

Rusya: Kiev’deki askeri savunma alanındaki tesisleri vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki askeri savunma alanındaki tesislere uzun menzilli yüksek hassasiyetli silah ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlediklerini duyurdu.

Kazandığı 1.3 milyon TL hayatını mahvetti: İki yıldır mücadele ediyor

İki çocuk annesi bir kadın, bahis oynayarak 25 bin sterlin (yaklaşık 1.3 milyon TL) kazanmasının hayatındaki en kötü olay olduğunu söylüyor…

Otomobil hurdaya döndü: Sürücünün burnu bile kanamadı!

Ankara’da takla atan otomobilin şarampole yuvarlanmadığı kazada sürücü yara almadan kurtuldu.

Trump’ın temsilcisi Kellogg ve Belarus lideri Lukaşenko’dan Ukrayna görüşmesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksadr Lukaşenko ile görüştü. Kellogg, görüşmede Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta “tam ve koşulsuz” ateşkesi ele aldıklarını belirtti.