Fitch güçlü demişti, Mahfi Eğilmez’den rezerv açıklaması: Başarı göstergesi değil

Türkiye’nin Ekonomik Görünümü: Mahfi Eğilmez’den Değerlendirme

Ekonomist Mahfi Eğilmez, CNBC-e kanalında Türkiye’nin ekonomik görünümünü değerlendirirken dikkat çeken tespitlerde bulundu. Eğilmez’e göre, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hâlâ pozitif seyrediyor. Ancak bu görünüm yanıltıcı olabilir. Zira rezervlerde sürekli bir azalma yaşanıyor. Bu da, kalıcı bir toparlanmadan ziyade geçici bir rahatlama izlenimi veriyor” ifadelerini kullandı.

Rezervlerin Artıda Olması Tek Başarı Göstergesi Olmamalı

Eğilmez, “-60 milyar dolarlık negatif rezervden bu noktaya geldik ancak bu süreçte rasyonel politikalardan uzaklaşıldığını unutmamak gerekir” diyerek, son bir yılda uygulanan politikaların rasyonellik iddiasına rağmen sonuçların hâlâ yetersiz olduğunu belirtti. Rezervlerin artıda olmasının ise tek başına başarı göstergesi olmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye Ekonomisi Birçok Sorunla Karşı Karşıya

Bunların yanı sıra, Türkiye ekonomisinin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Eğilmez, durumu “çoklu organ yetmezliği” olarak vurguladı. Diğer ülkelerin yalnızca tekil sorunlarla mücadele ettiğini söyleyen uzman isim, Türkiye’de ise hem enflasyonun hem büyümenin hem de cari açığın aynı anda sorun teşkil ettiğine dikkat çekti.

Eğilmez, “Bütçe açığının derinleşmesi, büyümenin yavaşlaması ve işsizlik oranlarının belirsizliği, ekonomik istikrarı tehdit eden başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor” dedi.

Eğilmez, önceliğin enflasyonla mücadele verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Eğilmez, bu çoklu yapısal sorunların aynı anda çözülmesinin kolay olmadığını vurguladı.

Fitch Toplantısı

Dün gerçekleşen Fitch toplantısında, Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politik belirsizliklere karşı değerlendirmelerde bulundu. Aripse, rezervlerin azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü olduğunu söyledi.

Öte yandan Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın hesaplamasına göre 18 Mart’tan bugüne döviz satışı 57 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Arispe, Önceki Yıllara Göre Rezervler Daha Güçlü Durumda

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politik belirsizliklere karşı adım attığı değerlendirmesinde bulundu. Arispe “TCMB rezervleri azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü durumda.” dedi.

Enflasyonun Türkiye’nin en temel politika gündemi olduğuna dikkati çeken Arispe şöyle devam etti:

“Mali Konsolidasyon TCMB’ye Enflasyon ile Mücadelede İvme Kazandırır”

Fitch, ayrıca enflasyon tahminini de paylaştı. Buna göre Türkiye’de bu yıl ortalama enflasyonun yüzde 34,31 olacağını öngördü.

“Türkiye’nin temmuzdaki değerlendirmesinde politikaların tutarlılığını dikkate alacağız” ifadelerini kullanan Fitch Kıdemli Direktörü Arispe, “TCMB’den bu noktada faiz artışı beklemiyoruz.” dedi.

Merkez Rezervlerinde Son Durum

19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte, Merkez Bankası dolar rezervlerinde şok düşüşler yaşandı.

Yaklaşık 2 aydır erimenin önüne geçilmezken, Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın hesaplamasına göre 18 Mart’tan bugüne 49 günde döviz satışı 57 milyar dolara ulaştı.

Related Posts

Elon Musk Tesla’dan ayrılıyor

Bu ikisinin birbiriyle bağlantılı olduğu aşikar ve son günlerde şeytani iş adamının geri adım atma niyetinin ortaya çıkması da tesadüf değil. Peki bu bilerek mi yapılıyor yoksa zorunluluktan mı? Tesla’nın yönetim kurulunda endişeye yol açtı ve bu …

Borsa günü yükselişle tamamladı

Borsa günü yükselişle tamamladı

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi gümrük vergileriyle sarsıldı

Dünyanın en fazla satış yapan otomobil üreticisi Toyota, 2025-2026 mali yılı için kâr tahminini yüzde 21 düşürdü. Şirketin bu kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük vergilerinin etkisinin artması ve Japon yeni’nin değer kazanmasıyla birlikte geldi.

Enflasyon farkını açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu açıkladı. TÜİK’in açıkladığına göre nisan ayı enflasyonu yüzde 3,00 olurken, yıllık enflasyon 37,86 olarak kayıtlara geçti. Bu verilerle birlikte milyonlarca emekli ve memuru ilgilendiren …

Şişecam’da grev eşiğinden dönüldü: Toplu sözleşmede anlaşma sağlandı

Petrol-İş Sendikası ile Şişecam arasında 2025-2026 dönemini kapsayan 21. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. 14 Mayıs’ta başlayacak grev kararının ardından hızlanan müzakerelerde talepler karşılık buldu, taraflar el sıkıştı.

AB’den ABD’ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar avro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir