Genelgeye karşın bir yılda kamudaki toplam 120 bin araçtan sadece 135’i satılabildi: ‘Binde biri’ gitti

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında yayınlanan tasarruf genelgesi kapsamında, mevcut taşıtlar hızlı bir şekilde kontrol edilecek ve ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar bertaraf edilecekti. İhtiyaç fazlası araçlar ise ya tasfiye edilecek ya da ihtiyacı olan kurumlara devredilecekti. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten kaç aracın satıldığı ve satılan araçlardan ne kadar gelir elde edildiği konusunda bilgi istediği bir soru önergesi verdi.

TEŞEKKÜRLE BAŞLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cevabında, diğer soru önergelerinde olduğu gibi önerge için teşekkür ederek başladı. Şimşek, önümüzdeki dönem ihaleye çıkarılması planlanan taşıt sayısının 1079 adet olduğunu ve nisan ayı sonuna kadar 298 kamyonetin satışa çıkarıldığını ve bunlardan 135’inin ihaleyle satıldığını bildirdi. Şimşek, satılan araçlardan elde edilen gelirin genel bütçeye veya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gelir kaydedildiğini açıkladı.

GÖSTERMELİK TASARRUF

CEP’li Bakırlıoğlu, şu yorumda bulundu: “Kamu araçlarının 120 binden fazlasından sadece 135’i satıldı. Planlanan satış sayısı olan 1079’a kıyasla, 298 aracın satıldığını görüyoruz. Bu rakamlar oldukça düşük. Kamuoyuna yapılan ‘tasarruf ediyoruz’ açıklamalarının gerçekte ne kadar anlamsız olduğunu görüyoruz. Sadece binde birlik bir satış gerçekleşti.”

Bakırlıoğlu, bu yıl kamuya 3,423 aracın alınacağını belirtti ve geçen yıl 3,059 aracın alındığını hatırlattı. Bakırlıoğlu, “Kamu araçlarının toplam sayısının hala arttığını görmekteyiz. Ancak tasarruf tedbirlerine göre yeni araç alımlarına 3 yıl boyunca ara verilmesine rağmen, iktidar bu kurala uymuyor,” dedi.

ÖNCE LÜKSLERDEN BAŞLAYIN!

Bakırlıoğlu, araç satışlarından elde edilen gelirin açıklanmadığına dikkat çekti ve şunları ekledi: “Satılan araçların büyük bir kısmının çok yüksek kilometreli ve kullanım ömrü sona ermiş araçlar olduğunu gördük. Gerçek bir tasarruf sağlanacaksa öncelikle lüks makam araçları, israf ve ayrıcalıklı harcamalar gözden geçirilmelidir. 135 aracın satılmasıyla ‘tasarruf yapıyoruz’ demek doğru değil. Bu, açıkça bir aldatmacadır ve iktidar yurttaşları kandırmaktadır,” diye belirtti.

Related Posts

Kayseri’den 49 ülkeye balık ihracatı

Denize kıyısı bulunmayan Anadolu kenti Kayseri, iç sularında yetiştirilen Türk somonlarını başta ada ülkeleri Japonya ve İngiltere olmak üzere 49 ülkeye ihraç ediyor.

Kripto varlıkların transfer işlemleriyle ilgili “limit” ve “zaman sınırı” düzenlemesi yapıldı

Değeri başka bir değere veya resmi para birimine sabitlenen ve “stabil kripto para” olarak da bilinen varlıkların çekim işlemlerinde günlük 3 bin, aylık 50 bin dolar limit uygulanacak.

Altın haftayı düşüşle kapattı: Yeni haftada yükselecek mi?

İran-İsrail gerilimi ile sıçrayarak yeni zirveyi zorlayan altın fiyatlarında, geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir hakimdi. Ara ara düşen fiyatlar zirveyi zorlamasa da yükselişe geçti. Nihayetinde haftayı düşüşle kapattı. Alım-satım yapacaklar altın …

Kredi çekecekler 2 kez düşünecek: 400 bin TL’nin geri ödemesi ok gibi fırladı

Bankaların kredi faiz oranları nedeniyle geri ödemeler yüksek seviyelerde seyrediyor. Taşıt kredisi için 400 bin TL’nin geri ödemesi resmen dudak uçuklattı.

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.

Güney Kıbrıs’ta ekonomik canlanma sinyalleri

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde sanayi üretimi, Nisan 2025’te bir önceki aya göre revize edilmiş %2,1’lik artışın ardından yıllık bazda %3 yükseldi. Bu artış, ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyrettiğine işaret ediyor. Üretim artışında en önemli …