Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Maliyeciler yol devriyesinde: 127 günde 85 bin denetim

Maliye, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), haller ve şehir giriş-çıkışlarında 85 bin denetim yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün katıldığı bir programda kazanıp da vergi vermeyen herkesin radarlarında olduğunu duyurmuş, “Şu saatte …

TCMB Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş belirginleşti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomi piyasalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Altın fiyatları gaza bastı! Petrol fiyatları düşüşte

Brent petrolün varil fiyatı 60 doların altına geriledi. Bu seviye en son pandemi dönemi olan Şubat 2021’de görülmüştü. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 2’yi aşan bir artışla yeniden 3.300 doların üzerine çıktı. Yılbaşından bu yana altın yaklaşık yüzde 25 yükselirken, petroldeki kayıp yüzde 21’i geçti.

‘Yıllık enflasyon 20’li rakamlara inecek’

Enflasyon verilerine ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temel mallarda enflasyonun ciddi şekilde düştüğünü, hizmet enflasyonunun ise yüksek seyrettiğini dile getirdi.

Avustralya enflasyonunda ikinci sıçrayış

Melbourne Enstitüsü paylaştığı son veriler, Mart ayında görülen 15 aylık zirve olan yüzde 0.7’lik artışın ardından ikinci artış oldu. Avustralya Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini yüzde 4.1’de tutma kararı almıştı. RBA Başkanı Michele …

Suudi Arabistan’da özel sektör ivme kaybetti.

Suudi Arabistan’da petrol dışı özel sektör satın alma yöneticileri endeksi Nisan 2025’te 55,6’ya gerileyerek Ağustos 2024’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Mart ayında 58,1 olarak ölçülen endeks, yine de 50 eşiğinin oldukça üzerinde kalarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir