Kalp Krizi Vakaları Önlenebilir: Uzmanlar Önerilerini Paylaştı

Kalp Krizi Vakaları Önlenebilir: Uzmanların Önerilerini Keşfedin

Erzurum Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinden Doç. Dr. Faruk Aydınyılmaz, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketiminin azaltılmasının kalp krizi vakalarının yüzde 80’ine kadar engellenebileceğini belirtti.

Doç. Dr. Aydınyılmaz, Kalp Sağlığı Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada, kalp ve kalp damar hastalıklarının ülke ve dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çekti.

Her yıl ülkemizde yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve bunlardan bazılarının hayatını kaybettiğini ifade eden Aydınyılmaz, bu vakaların yüzde 80’inin önlenebilir risk faktörlerine bağlı olduğunu vurguladı.

Risk faktörlerinin başında hipertansiyon, diyabet, obezite, fiziksel aktivitesiz yaşam tarzı, stres ve hava kirliliği gibi unsurların geldiğini belirten Aydınyılmaz, vatandaşları en azından yılda bir kez kardiyolojik muayeneye gitmeye teşvik etti.

Aydınyılmaz, Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin kalp koruma kılavuzunda da fiziksel aktivitenin önemine değinerek, sağlıklı beslenmenin kalp sağlığı için kritik olduğunu söyledi.

Fiziksel aktivitenin önemine vurgu yapan Aydınyılmaz, haftalık 150 ila 300 dakika arasında hafif düzeyde aktivitenin önerildiğini belirterek, bu sayede ideal kiloya ulaşmanın, kolesterol seviyelerini düşürmenin ve hastalıkların kontrol altına alınmasının mümkün olduğunu dile getirdi.

Aydınyılmaz, “Akdeniz tipi” beslenmeyi önererek, sebze ve meyve tüketiminin önemine dikkat çekti. Ayrıca kırmızı et ve işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamanın, balık tüketiminin artırılmasının da kalp sağlığı için faydalı olduğunu ifade etti.

Risk faktörleri taşıyan bireylerin düzenli olarak muayene olmalarını tavsiye eden Aydınyılmaz, sigara, alkol ve şeker hastalığının kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / İlhami Erkılıç – Güncel

Related Posts

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.