Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Özel okullara ‘sıkı denetim’ talimatı: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne ve diğer öğretim programlarına uygun şekilde hazırlanarak dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının özel okullarda okutulup okutulmadığı konusunda gerekli takibin yapılmasına yönelik il milli eğitim müdürlüklerine talimat verdi.

Okullarda yeni dönem başlıyor! 4 yıl kararını bakan duyurdu: İşte kıyafetlerdeki yasaklar

Milli Eğitim Bakanlığı, okul kıyafetlerinde yeni dönemi başlatıyor. Özel işaret, baskı ve desen yasaklandı; belirlenen forma en az 4 yıl boyunca kullanılacak.

Heavy metal efsanesi Ozzy Osbourne veda ediliyor

Ozzy Osbourne’un vefatı, müzik dünyasını yasa boğdu. İşte Black Sabbath’ın solistinin, son konseri, anı kitabı “Last Rites” ve dünya basınındaki yankılar….

İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi’ne büyük fark attı: Türkiye’nin en iyi hukuk fakültesi belli oldu

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, hukuk eğitimi almak isteyen binlerce üniversite adayı en iyi fakülteleri araştırmaya başladı. Türkiye’deki hukuk fakülteleri arasında yapılan yeni bir değerlendirme, başarı sıralamaları ve taban puanlarına göre en iyi üniversiteler belli oldu.

Azerbaycan basınının 150 yıllık hafızası müzede

Azerbaycan’da basın hayatının 150. yılının kutlandığı günlerde Şark Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Akif Aşırlı, kişisel ofisini ülkenin basın tarihine ışık tutan özel müzeye dönüştürdü.

İmam hatiplerde yönlendirme ve sınav uygulaması tartışması | Eğitim-İş: İlkokuldan itibaren ayrım yapılıyor, sınavla öğrenci alınıyor

İmam hatiplerde yönlendirme ve sınav uygulaması tartışması | Eğitim-İş: İlkokuldan itibaren ayrım yapılıyor, sınavla öğrenci alınıyor