Menbiç’te bombalar patladı: Esad sonrası dönemin en kanlı saldırısı

Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç kenti dışındaki bir ana yolda bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 14’ü kadın, en az 20 tarım işçisi hayatını kaybetti. Bu, Suriye’de yönetimin değişmesinden bu yana yaşanan en kanlı saldırı oldu.

Suriye Sivil Savunma Kurumu’ndan yapılan açıklamada ölenlerin hepsinin tarım işçileri olduğu bildirildi. Reuters Haber Ajansına konuşan bir Sivil Savunma yetkilisi ölü sayısının artabileceğini söyledi.

Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Anadolu Ajansı (AA) yerel güvenlik güçlerinin “saldırının PKK/YPG tarafından düzenlendiği” ihtimali üzerinde durduğunu aktardı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise saldırıdan Türkiye destekli grupları sorumlu tuttu, bu tür şiddet olaylarını yerel halkı sindirmek kullandıklarını iddia etti.

Menbiç’te son üç günde ise iki patlama oldu.

Resmi SANA Haber Ajansına göre 1 Şubat Cumartesi günü de kent merkezinde yine bombalı bir araçla düzenlenen saldırıda dört sivil öldü ve aralarında çocukların da bulunduğu dokuz kişi yaralandı.

Suriye Cumhurbaşkanlığı’ndah yapılan açıklamada “terör saldırısının” sorumlularının hesap vereceği belirtili.

Açıklamada “Bu suçu işleyenler en ağır cezalara çarptırılacak ve Suriye’nin güvenliğiyle uğraşacak ve halkına zarar verecek herkese örnek olacak” denildi.

Menbiç kenti Fırat Nehri’nin batısında.

Kent, Suriye’deki iç savaş sırasında birçok kez el değiştirdi.

Son olarak Aralık 2024’te Türkiye destekli gruplar, kenti SDG’den almıştı.

SDG’nin omurgasını Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) askeri kanadı Halk Koruma Birlikleri (YPG) oluşturuyor. Türkiye, PYD ve YPG’yi, “PKK’nın Suriye kolu” ve “terör örgütü” olarak nitelendiriyor.

SDG, Menbiç’i 2016’da IŞİD’den almıştı.

Esad yönetimi 8 Aralık’ta Hayat Tahrir eş-Şam (HTŞ) örgütü liderliğindeki saldırının ardından devrilmişti. HTŞ lideri Ahmed eş-Şera geçen hafta Suriye’nin geçiş dönemi devlet başkanı ilan edildi.

Suriye’nin kuzeyinde yer alan Menbiç kenti, Türkiye’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor.

Ülkedeki iç savaş öncesi yapılan son nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor.

Menbiç neden önemli?

Arap ve Kürtlerin yaşadığı Menbiç’te halkın çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor.

Kent, 2012 yılında o zamanki adıyla muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti.

2014 yılında IŞİD, kentin kontrolünü ele geçirdi.

Ağustos 2016’da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Menbiç Askeri Konseyi, ABD’nin de desteğiyle kenti IŞİD’den geri aldı.

Menbiç Sivil Konseyi kentte sivil idareyi yürütüyor, temel hizmetleri sağlıyordu,

Türkiye, YPG’nin Fırat Nehri’nin batısındaki bölgelerde bulunmasına karşı çıkıyor.

Kürt gruplar ise Menbiç’i doğudaki Cezire ve Kobani kantonları ile batıdaki Afrin kantonunun birleştirilmesi için önemli bir geçiş noktası olarak görüyor.

Ankara’nın en önemli kaygılarından biri, Afrin ve Kobani kantonlarının birleşmesiyle birlikte Türkiye-Suriye sınırının güneyinde “Kürt koridorunun oluşturulması” ihtimaliydi.

Türkiye, Menbiç’in IŞİD’den geri alınmasından bu yana, YPG’nin kentten ayrılması çağrısı yapıyordu.

PYD lideri Salih Müslim 2017 yılında yaptığı açıklamada, Kürtler tarafından ilan edilen “Kuzey Suriye-Rojava Federasyonu”nun güvenliği ve burada kurulan yönetimin iyiliği açısından, Menbiç’in kontrol altında tutulmasının zorunlu olduğunu söylemişti.

Related Posts

Balkondan düştüğü iddia edilen kadın hayatını kaybetti

Sinop’ta iddiaya göre, 5’inci kattaki evinin balkonundan düşen 35 yaşındaki Banu Arslan, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Kıyıdan kıyıya orman! 50 milyon ağaçlık

Birleşik Krallık, çevre koruma ve sürdürülebilirlik alanında dev bir adım atıyor. Hükümetin geçtiğimiz hafta duyurduğu iddialı bir projeyle, Kuzey İngiltere’de Liverpool’dan Hull’a uzanan 200 kilometrelik bir koridorda 50 milyon ağaç dikilerek …

Ekmeklerde fındık alarmı! 2.500 marketten geri çağırıldı

ABD’de toplamda 2 bin 500 mağazada satılan yarım somon ekmekler içerisindeki fındık nedeniyle geri çağırıldı.

Çocuk tecavüzcüsü hadım edildi

Madagaskar’da altı yaşındaki bir çocuğa tecavüz eden sanık, cerrahi hadım cezasına çarptırıldı. 2024’te yürürlüğe giren yasa kapsamında verilen bu ilk karar, ağırlaştırılmış müebbet hapisle birlikte uygulandı. Yetkililer, cezanın caydırıcı olmasını ve benzeri suçların önlenmesini hedefliyor.

Ukrayna Gönüllüler Koalisyonu’nun merkezi Paris’te kurulacak

Ukrayna’da görev yapacak “Gönüllüler Koalisyonu” çevrim içi toplantısı İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un eş başkanlığında gerçekleşti. Gerçekleşen toplantıda Ukrayna’nın askeri gücünün yeniden nasıl canlandırılabileceği ve ordunun durumunu anlamak için yapılacak keşif ziyareti gibi adımlar ile ilgili bilgiler verildi.

11 yıl sonra İstanbul’da konser verecekti apar topar iptal etti

11 yıl sonra İstanbul’da konser verecek olan The Smiths’in efsanevi solisti Morrissey, ekibinin sağlık sorunlarından dolayı konserini iptal etti.