Pert araç alım satım yapanları üzecek gelişme! Yeni düzenleme ile çıtır hasarlı tabiri ortadan kalkıyor

Pert Araç Alım Satımını Etkileyecek Yeni Düzenleme

Geçtiğimiz hafta, sigortada pert araçlarla ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Kamuoyuna yansımalarına dikkat ettim; kimileri buna, ‘trafik sigortasında önemli düzenleme’, kimileri de ‘araç sigortalarında yeni dönem’ dedi. Okuyuculardan da, ‘trafik sigortasında neler değişti, biz bir şey anlamadık’ diye sorular gelmeye başladı. Aslında yeni düzenleme kısmen trafik sigortasını ilgilendirse de asıl kaskolu araçları kapsıyor. Peki, yeni düzenleme kimi, nasıl etkileyecek? Anlatayım ama önce mevcut uygulamaya kısaca değineyim.

Kaskolu araçlar, trafik kazasında hasarlandığında hasar durumuna göre sigorta şirketi, aracı perte çıkartabiliyor. Veya sigortalı, kaza sonrasında, ‘ben bir daha bu araca binmem, perte çıkarın, bana da paramı verin’ diyebiliyor; sigorta şirketi de bu talebi olumlu karşılıyor. Araçlardaki hasar tespit işlemlerini de genelde eksperler yapıyor, aracın perte çıkarılıp çıkarılmayacağına eksperler karar veriyor. Ancak, tüm bu işlemlerin tamamı eksperler üzerinden yürümüyor; sigorta şirketi ile sigortalı da aralarında anlaşıyor.

Pert Araç Nasıl Satılıyor?

Peki, bu pert araçlar ne oluyor? Genelde sigorta şirketlerinin anlaştığı ihale platformları üzerinden pert araç alım satımı gerçekleşiyor. Burada da iki türlü yöntem uygulanıyor. Örneğin, aracın piyasa değeri, hasar bedelinin üzerindeyse sigorta şirketi hasar bedelini ödeyerek aracı satıyor ve sigortalıya kalan miktarı ödüyor. Diğer bir yöntemde, hasar bedeli ile piyasa değeri sigorta şirketi tarafından tamamıyla karşılanıyor ve araç daha sonra ihale platformu üzerinden satılıyor.

Hasarlı Araçlar Artık Onarılacak

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yaptığı yeni düzenleme ile hasar gören araçların onarım süreci değişiyor. Eğer aracın onarım masrafı, piyasa değerini aşarsa ve onarılamayacak durumdaysa, sigorta şirketi aracı tam hasarlı olarak değerlendiriyor. Aynı şekilde, onarım masrafı aracın piyasa değerinin yüzde 60’ını aşarsa araç ağır hasarlı ilan ediliyor.

Perte Çıkarmak Zorlaştı

Yeni düzenlemeye göre, tam ve ağır hasarların tespiti eksperler tarafından yapılacak. Sigorta şirketi ile sigortalı arasında yapılan anlaşmalar sona eriyor. Ayrıca, tam hasarlı araçta hurda tescil belgesi ve ağır hasarlı araçta trafikten çekilme belgesi teslim edilmeden ödemeler yapılmayacak.

Yeni düzenleme 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ve hurda araç konusunda düzenlemeler getirecek. Bu durum, sigorta şirketleri ile vatandaşlar arasında bir müşteri memnuniyeti sorunu yaratabilir. Hurda araç işi yapanlar muhtemelen bu düzenlemeden etkilenecekler.

Related Posts

İstanbul baraj doluluk oranları 3 Temmuz 2025 || İSKİ verilerine göre İstanbul barajlarındaki son durum nasıl, yüzde kaç dolu?

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranları, megakentte yaşayan milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip ediliyor! İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından 3 Temmuz İstanbul baraj doluluk oranları yaz aylarının sıcak günlerinde nasıl bir seyir izlediğini ortaya koydu. Son dönemde sıcaklıkların barajlara olan etkisi, su tüketimindeki artış ve tasarruf çağrıları gündemde yer alırken, Ömerli, Terkos, Elmalı, Alibeyköy ve diğer barajların doluluk oranları merak konusu oldu. Peki, İstanbul barajlarındaki son durum ne? İşte güncel veriler!

AÖF YAZ OKULU 2025 KAYIT TARİHLERİ ||Anadolu AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı, nasıl yapılır? AÖF yaz okulu 2025 kayıt ne zaman?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) yaz okulu kayıtları, öğrenciler tarafından takip ediliyor. Belirlenen tarihten sonra mazeret kabul edilmeyecek ve yaz okulu kayıt işlemi yapılmayacaktır. Yaz okulu kayıt süresi uzatılmayacaktır. Belirtilen tarihler arasında her ne sebeple olursa olsun, Yaz Okulu ücretini ödemeyen öğrenciler, 2024-2025 Öğretim Yılı Yaz Okulu kayıt hakkını kaybeder. Yaz okuluna kayıt yaptıracak öğrenciler en fazla beş ders seçebilir. Ders seçimi aof.anadolu.edu.tr adresi Öğrenci Otomasyonu, Ders Seçim (Ekle/Sil) bağlantısından yapılacaktır. Dersler bittikten sonra AÖF yaz okulu sınavları ağustos ayında yapılacak. Peki, Anadolu AÖF yaz okulu kayıtları başladı mı, nasıl yapılır? AÖF yaz okulu 2025 kayıt ne zaman? İşte, AÖF yaz okulu 2025 kayıt tarihi…

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

İstanbul’da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

Aşure Günü ne zaman başlar ve biter 2025? Hicri takvime göre Muharrem’in 10. günü ne zaman?

Aşure günü ne zaman, sorusu 2025 Diyanet dini günler takvimi ile yanıt buldu. Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure dağıtımları, aşure günü ile beraber gerçekleşecek. Dini kaynaklara göre muharrem ayının 10. günü oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. Peki, aşure günü ne zaman, hangi tarihte? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.

ÜÇ AYLAR BAŞLANGIÇ TARİHİ || 2025 yılında ikinci başlangıç! Receb, Şaban ve Ramazan ayı üç aylar başlangıç tarihi

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

“25 Haziran Dünya Güzel Koku Günü” bu yıl Paris’te kutlanacak

“25 Haziran Dünya Güzel Koku Günü” bu yıl Paris’te kutlanacak