Şirketlerin net döviz açığında rekor: 150 milyar doları aştı!

Türkiye’deki Şirketlerin Döviz Varlıkları Azalırken Yükümlülükler Arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verilerine göre, şubat ayında finansal kesim dışındaki şirketlerin döviz varlıkları bir önceki aya göre 725 milyon dolar azaldı. Ancak yükümlülükler 6 milyar 599 milyon dolar arttı.

Net Döviz Açığında Rekor Artış

Bu durum, şirketlerin net döviz pozisyonu açığının 7 milyar 324 milyon dolar artarak 155 milyar 400 milyon dolara yükselmesine neden oldu.

Varlık dağılımında, türev varlıklar, ihracat alacakları ve menkul kıymetlerde sırasıyla 719 milyon dolar, 505 milyon dolar ve 80 milyon dolarlık azalışlar yaşandı. Diğer taraftan, yurtdışına yapılan doğrudan sermaye yatırımları ve yurtiçindeki mevduatlar sırasıyla 533 milyon dolar ve 46 milyon dolar arttı, ancak varlıklar toplamda 725 milyon dolar geriledi.

Yurtdışından Sağlanan Krediler Arttı

Yükümlülüklerde, yurtiçinden sağlanan nakdi krediler 3 milyar 202 milyon dolar, yurtdışından sağlanan krediler 2 milyar 472 milyon dolar, türev yükümlülükler 559 milyon dolar ve ithalat borçları 366 milyon dolar artış gösterdi. Toplam yükümlülükler 6 milyar 599 milyon dolar yükseldi.

Yükümlülüklerin vade yapısına göre, şubatta kısa vadeli krediler 2 milyar 323 milyon dolar arttı, uzun vadeli krediler ise 878 milyon dolar yükseldi. Yurtdışından sağlanan kısa vadeli krediler 254 milyon dolar artarken, uzun vadeli krediler 2 milyar 584 milyon dolar arttı.

Kısa vadeli varlıklar 130 milyar 327 milyon dolar, kısa vadeli yükümlülükler ise 122 milyar 411 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası ise 7 milyar 916 milyon dolar olarak belirlendi, ancak bir önceki aya göre 4 milyar 198 milyon dolarlık bir azalma yaşandı. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 38 oldu.

Related Posts

AJet, İstanbul çıkışlı yurt içi tavan bilet ücretini açıkladı

AJet, İstanbul çıkışlı yurt içi uçuşlarının tavan bilet ücretini açıkladı. Tavan bilet ücreti 2 bin 850 TL olarak belirlendi. İşte detaylar…

Boeing Çin’e teslim edemediği uçakları elden çıkarıyor

ABD’nin Çin’e uyguladığı yüksek gümrük vergileri sonrası teslimatlar durdu, Boeing onlarca uçağı satacak yeni müşteriler arıyor. Şirket, elindeki 41 uçağı Güney Amerika ve Güneydoğu Asya pazarlarına yönlendirmeyi değerlendiriyor.

Yılın ilk çeyreğinde 62 ülkeye araç ihracatı yapıldı

Türkiye otomotiv endüstrisinde hafif ticari araç-kamyonet ve kamyon grubunu kapsayan “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” ihracatı yılın ilk çeyreğinde 1 milyar 535 milyon 907 bin dolar oldu.

TCMB Başkanı Karahan ABD’de konuştu: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Washington’daki sunumunda iç talepteki ılımlı seyir, TL’nin reel değer kazanması ve maliye politikasıyla koordinasyonun dezenflasyonu desteklediğini belirtti.

Tüketici Güven Endeksi Nisan’da Düşüş Gösterdi

Tüketici güven endeksi, Mart ayında 85,9 iken Nisan ayında yüzde 2,3 oranında azalarak 83,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan …

Mevduatta rekor faiz! Bankalar yüzde 50’ye çıktı: 1 Milyon TL’nin getirisi fırladı

Mevduat faizlerinde yılın en yüksek seviyeleri görülürken, yatırımcılar yeniden TL cinsi varlıklara yönelmeye başladı. Ek faiz artışları, kısa vadeli kazanç arayanlar için fırsat yarattı. Peki, faizler daha da yükselecek mi? Mevduatın geleceği nasıl şekillenecek? İşte uzman yorumu ve 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir