Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Kene Vakaları ve Alınan Önlemler Değerlendirildi

Valilik Ek Bina Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda Belediye Başkanı Adem Uzun ve ilgili kurum temsilcileri bir araya gelerek kentteki kene vakalarını ele aldı. Toplantı sonrasında Vali Şimşek, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ve İl Sağlık Müdürü Onur Mahmutoğlu ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Vali Şimşek, “2025 yılında bugüne kadar 5,5 aylık dönemde toplam 39 vaka tespit edildi” açıklamasında bulundu. Son günlerde artış gösteren kene kaynaklı vakalar ve bunlara bağlı ölümlerin önemli bir gündem maddesi olduğunu vurgulayan Vali Şimşek, bu yıl içinde kene nedeniyle hayatını kaybeden 7 kişi olduğunu belirtti. Ayrıca 2025 yılında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedeniyle 6 vatandaşın vefat ettiği bilgisini paylaştı.

Şimşek, son beş yılda Sivas’ta görülen vaka sayılarına da değinerek, “2021 yılında 224 vaka kaydedilirken, bu sayı 2022’de 210’a, 2023’te 83’e, 2024’te 65’e düştü. 2025 yılında ise 39 vaka tespit edildi. En fazla vakaların Kelkit Vadisi ve kuzey ilçelerde görüldüğünü, bu bölgelerdeki köylerde durumun daha ciddi olduğunu belirtmek istiyorum. Kırsal bölgeden gelen vatandaşların tamamının kene nedeniyle hayatını kaybettiğini görüyoruz. Keneyle mücadele konusunda tüm kurumlar işbirliği içinde titizlikle çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

Vali Şimşek, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen aşı çalışmalarının da ilerlediğini açıkladı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın uluslararası çalışma grubuyla gerçekleştirilen aşı çalışmalarında Faz 1 aşamasına gelindiğini belirten Vali, “DNA temelli aşı, faz çalışmalarının tamamlanmasıyla yakın zamanda tıp dünyasında kullanıma sunulacak. Valilik olarak halk sağlığını korumak adına gereken tüm tedbirleri kararlılıkla uyguluyoruz” dedi.

Related Posts

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.