TÜİK personel kaybından şikayetçi: Nitelikli çalışanlar özel sektöre gidiyor

TÜİK’in 2024 Faaliyet Raporu’nda, “kurumsal kabiliyet ve kapasitenin değerlendirilmesi” bölümünde, kurumun görev ve yetkileri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların etkinliğini, kalitesini ve kapasitesini doğrudan etkileyen kurumsal ya da bölgesel kaynaklı “üstünlükler ve zayıflıklara” yer verildi. “Zayıflıklar” sıralanırken, personel konusunda da değerlendirmeler yapıldı.

YETİŞEN AYRILIYOR

Kurumdaki “zayıflıklar” şöyle sıralandı:

* Nitelikli personelin istihdamı konusunda özel sektör ile rekabet edilememesi.

* Kurum çalışmaları hakkında dezenformasyonun yaygın olması.

* Bilişim teknolojileri ve uygulamaları konusunda yeterli sayıda yetkin personele sahip olmaması,

* İdari kayıt kullanımı sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarında istatistiki veriyi işleyecek personeller ile iletişim sorunlarının yaşanması.

* Kurumda görev yapan personelin yetiştirildikten sonra çeşitli nedenlerle kurumdan ayrılması.

EN ÖNEMLİ NOKTA

Raporda, “üstünlükler” ve “zayıflıklar” başlıkları altında listelenen değerlendirmeler göz önüne alındığında en önemli noktalardan birinin personel istihdamının iyileştirilmesi olduğunun söylenebileceği belirtildi.

YETİŞMİŞ PERSONEL KAYBI

Raporda, şöyle denildi:

“Sürdürülebilir bir yapının oluşturulması ve sürekli değişen bilişim teknolojisine yetişebilmek için personel yedekleme politikasının belirlenerek yetişmiş veya yetiştirilmek üzere personel teminine, gerekli oryantasyon ve eğitim programlarına ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Birim görev ve sorumlulukları alanındaki konuların, personel tarafından çok benimsenmesi ve hevesle çalışılması olumlu bir durum oluştururken aynı zamanda bu alanlarda özel sektördeki çalışanlara sağlanan imkânlarla kamuda rekabet edilemediği için yetişmiş personel kaybının devam etmesi ihtimali yüksek görülmektedir.”

Yapılması planlanan yeni çalışmaların nitelikli teknik personel ve güçlü bir teknik altyapı da gerektirdiğine işaret edilen raporda, “Kendi çalışmalarımızın yanı sıra dış paydaşlara teknik desteğin verilebilmesi için yetkin personel sayısının artırılması, özellikle gelecekte artacak iş yükü dikkate alındığında ihmal edilmemesi gereken bir konudur” denildi.

YETENEKLİ ÇALIŞANLAR ELDE TUTULMALI

Raporda, yapay zeka ve büyük veri konularında uzmanlaşmış personelin kuruma kazandırılması, mevcut personelin bu alanlarda yetkinlik kazanması ve yetenekli çalışanların elde tutulması için önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Hem ilgili alanlarda yurtiçi ve yurtdışı eğitimlerle yetkin insan kaynağı yetiştirilmesi hem de nitelikli personel sayısının arttırılmasının son derece önem taşıdığı kaydedildi.

Related Posts

Ankara ve İstanbul’daki 37 taşınmaz özelleştirilecek

Mülkiyet hakkı Maliye Hazinesi’nde kayıtlı Ankara ve İstanbul’da bulunan 37 taşınmaz özelleştirilecek.

Ünlü mobilya devi satıldı

1973 yılından bu yana Türkiye ekonomisine katkı sağlayan Zeren Group Holding, mobilya sektörünün önde gelen markalarından Alfemo’yu bünyesine katarak stratejik büyümesine yeni bir halka daha ekledi. 1997’den bu yana faaliyet gösteren ve 20’ye yakın …

Apple’dan AB’nin 500 milyon avro para cezasına itiraz!

Apple, AB Komisyonunun nisan ayında verdiği 500 milyon avro para cezasına karşı hukuki süreç başlatıldığını açıkladı. Açıklamada, “AB Komisyonu kararının ve benzeri görülmemiş para cezasının, yasanın gerektirdiğinin çok ötesinde olduğuna inanıyoruz …

Dev döner firmasının işçileri greve başladı: Patronun lüks aracı çileden çıkardı

Almanya’nın Ludwigsburg kenti yakınlarındaki Murr kasabasında faaliyet gösteren döner üretim sektörünün önde gelen firmalarından Birtat’ta çalışan işçiler adına Gıda, İçecek, Restoran İşçileri Sendikasının (NGG) yürüttüğü toplu sözleşme …

Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Reklam teknolojisi alanında 20 yıl önce yola çıkan Marin Software, dijital reklam devleriyle baş edemeyince iflas bayrağını çekti. Şirketin kalan varlıkları, Teksaslı milyarderin yatırım fonuna satılıyor.

Trump’ın yasası geçerse Tesla’yı devirebilir

Donald Trump’ı 250 milyon dolardan fazla destekledi ve karşılığında Tesla’nın en önemli kâr sütunlarından birini elinden alacak bir yasa aldı. Kongre, emisyon kotası sistemini geçersiz kılabilecek Trump’ın “Büyük Güzel Yasa Tasarısı”nı geçirdi – Musk …