TÜRKBESD 2025 ilk çeyrek verilerini açıkladı: Hem ihracat hem iç pazarda zorlukların derinleştiği bir döneme girildi

“`html

Türkiye Beyaz Eşya Sektöründe 2025 İlk Çeyrek Raporu: Dış Ticaret Zorlukları ve İç Pazar Durumu

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2025 yılının ilk çeyrek verilerini paylaştı ve sektördeki mevcut durumu değerlendirdi. İç satışların yüzde 15 oranında düştüğü, ihracatta ise gerilemenin devam ettiği belirtildi. TÜRKBESD, iç pazarın zayıflamasının ve dünya ticaretinde yaşanan belirsizliklerin sektördeki kırılganlığı artırdığına dikkat çekti. Üretim gücünün korunması adına iç talebi destekleyecek yapısal çözümlerin ve dünya pazarlarındaki rekabetin sürdürülmesi için politikaların hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

2025 İlk Çeyrek Verileri ve Sektör Değerlendirmesi

TÜRKBESD, 2025 yılının Ocak-Mart dönemine ilişkin kapsamlı veriler sundu. Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, LG, Miele, Samsung, Versuni (Philips) ve Vestel gibi yerli ve uluslararası markaları bünyesinde barındıran derneğin raporuna göre, iç satışlar bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 15 azalma gösterdi. İhracatta ise adet bazında yüzde 3’lük bir düşüş kaydedildi. Mart ayı özelinde ise iç satışların geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 oranında gerilediği, ihracatta ise sınırlı bir artış yaşandığı bildirildi. Üretim adetlerinde ise yüzde 6’lık bir düşüş gözlemlendi.

İhracattaki Düşüş ve İç Talep Çatışması

Ülkemizin beyaz eşya sektöründeki ihracat zorlukları üç yıldır üst üste devam ederken, 2025’in hem ihracat hem de iç pazarda daha büyük zorlukların yaşandığı bir yıl olacağı öngörülüyor. Son yıllarda yaşanan ihracat kayıplarının yanı sıra, iç piyasada da canlılığın azalması dikkat çekiyor. Özellikle ABD ve Çin gibi önde gelen piyasalardaki ticaret gerilimleri, belirsizlikleri artırıyor. Sektör, üretim kapasitesini ve rekabetçiliğini koruyabilmek için iç talebi destekleyecek yapısal politikalara ihtiyaç duyuyor.

Dış Pazar Rekabetçiliğinin Önemi

Türkiye, beyaz eşya sanayisinde 60 bin kişiye doğrudan, 600 bin kişiye dolaylı istihdam sağlamaktadır. Ayrıca, beyaz eşya sektörü yıllık 32 milyon adet üretim ve 22,5 milyon adet ihracat kapasitesine sahiptir. Türkiye’nin beyaz eşya ihracatının yüzde 75’inin Avrupa pazarına yapıldığına vurgu yapan TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, “Çin’in Avrupa Birliği pazarında artış göstermesi, sektörümüz için daha fazla pazar kaybı anlamına gelebilir” dedi.

Sığın, “Küresel talep daralması ve artan ticaret belirsizlikleri, çelik ve plastik hammadde gibi temel girdilerde korumacılığın yol açtığı maliyet artışları sektörü daha da kırılgan hale getirmekte. Bu durum, ülkemizin katma değerli üretimindeki güçlü katkıyı zayıflatıyor” diyerek, sürdürülebilir büyüme için maliyet yapısının korunmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, ihracat destek mekanizmalarının ve stratejik adımların büyük önem taşıdığını vurguladı.

Enerji Verimliliği Üzerine Teşvik Çağrısı

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, ekonomik sürdürülebilirliğin enerji verimli ürünlerin yaygınlaşmasında yattığını belirtti. Özkadı, “Sektör olarak sürekli yenilik yapıp, enerji tasarrufu sağlayan ürünleri piyasaya sunmaktayız. Bu ürünler, yalnızca doğal kaynakların korunmasına değil, aynı zamanda tüketicilerin bütçelerine de katkı sağlıyor. Enerji verimli ürünlerin artırılması, ülkemizin yıllık enerji tasarrufunu artıracak ve sektörel üretimi güçlendirecektir” şeklinde konuştu.

Özkadı, “2014 yılındaki sürekli çalışan buzdolaplarının enerji verimliliği, yüzde 16 oranında iyileşti. Ayrıca buzdolaplarının hacmindeki yüzde 18’lik artış, tek bir ürün grubundaki tasarrufu işaret ediyor. Bu durumda, enerji verimli ürünlere erişimi kolaylaştıracak vergi indirimleri veya finansman destekleri ulusal servetimize katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

İç Pazar Dinamiklerinin Önemi

Kredi kartı faiz oranlarının yüksekliği, beyaz eşya gibi tüketim mallarında alışveriş kararlarını önemli ölçüde etkilemektedir. TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri, “Tüketicilerin alım gücünü desteklemek için kredi kartı faiz oranlarının makul seviyelerde tutulması ve taksitlendirme imkanlarının artırılması gerekmektedir” dedi.

Kuseyri, “İç pazarın canlılığının, ihracattaki azalmayı telafi etmek için kritik olduğu unutulmamalıdır. Tüketicilerin alım gücünü koruyacak yapıcı adımlar, hem sektör hem de ülke ekonomisi için olumlu etkiler yaratacaktır” şeklinde belirtti.

/Girdi Maliyetleri Baskısı ve Rekabet Gücü

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, beyaz eşya sektörü için stratejik önemi haiz olan yassı çelik ürünlerinin toplam maliyetlerin yaklaşık yüzde 17’sini oluşturduğunu söyledi. Son dönemlerde bu ürünlere yönelik açılan ticaret politikası soruşturmalarının sektörde önemli maliyet artışlarına neden olduğu ifade edildi.

Yavuz, “Sıcak haddelenmiş yassı çeliğe yönelik anti-damping süreçleri, diğer çelik türlerini de kapsıyor. Bu gelişmeler, üretim maliyetlerini yükselterek sektörümüzü zor durumda bırakabilir. Bu nedenle, ticaret politikalarının sektörel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yürütülmesi kritik önem taşımaktadır” diyerek, sanayinin gelişimi için gerekli olan makul önlemlerin alınmasını talep etti.

“`

Related Posts

Apple’dan AB’nin 500 milyon avro para cezasına itiraz!

Apple, AB Komisyonunun nisan ayında verdiği 500 milyon avro para cezasına karşı hukuki süreç başlatıldığını açıkladı. Açıklamada, “AB Komisyonu kararının ve benzeri görülmemiş para cezasının, yasanın gerektirdiğinin çok ötesinde olduğuna inanıyoruz …

Dev döner firmasının işçileri greve başladı: Patronun lüks aracı çileden çıkardı

Almanya’nın Ludwigsburg kenti yakınlarındaki Murr kasabasında faaliyet gösteren döner üretim sektörünün önde gelen firmalarından Birtat’ta çalışan işçiler adına Gıda, İçecek, Restoran İşçileri Sendikasının (NGG) yürüttüğü toplu sözleşme …

Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Reklam teknolojisi alanında 20 yıl önce yola çıkan Marin Software, dijital reklam devleriyle baş edemeyince iflas bayrağını çekti. Şirketin kalan varlıkları, Teksaslı milyarderin yatırım fonuna satılıyor.

Trump’ın yasası geçerse Tesla’yı devirebilir

Donald Trump’ı 250 milyon dolardan fazla destekledi ve karşılığında Tesla’nın en önemli kâr sütunlarından birini elinden alacak bir yasa aldı. Kongre, emisyon kotası sistemini geçersiz kılabilecek Trump’ın “Büyük Güzel Yasa Tasarısı”nı geçirdi – Musk …

CHP’li Gülcan Kış: TÜİK makyaj yapıyor, halk sofrada aç kalıyor!

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine ve emekli maaşlarına yapılan zamlara sert tepki gösterdi.

138 yıllık gıda devi iflas ediyor: 25 bin alacaklı sırada bekliyor

Market raflarında uzun yıllardır yer alan 138 yıllık köklü bir gıda markası, iflas koruma başvurusunda bulunarak faaliyetlerini mahkeme gözetiminde satışa çıkarma kararı aldı.