Uzmanı açıkladı: Ekşi mayalı ekmek ve tarhana sağlık açısından çok değerli

Geleneksel Fermantasyon Yöntemleriyle Üretilen Ekşi Mayalı Ekmek ve Tarhana Sağlığınız İçin Ne Kadar Değerli?

Modern beslenme alışkanlıklarında işlenmiş gıdaların artmasıyla birlikte, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, geleneksel fermantasyon yöntemlerine dayanan ürünlerin sağlık açısından giderek daha önemli hale geldiğini belirtiyor. “Fermente yiyecekler hem lezzet hem de sağlık açısından eşsiz birer seçenek. Bu yiyecekler, probiyotikler açısından zengin olmalarıyla da bilinir. Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyon ürünleri, pişirilirken belki probiyotik bakterilerini kaybedebilirler ancak, fermantasyon sürecinde oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından son derece önemli bir konuma gelirler” diyor.

Probiyotikler ve Geleneksel Gıdalar

Prof. Dr. Ahmet Özbek, fermente gıdalar hakkında bilgiler verirken, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel ürünlerin sağlıklı beslenmedeki yerine vurgu yapıyor. Ancak, bu ürünlerin probiyotik içerdiği yanılgısına da dikkat çekerek şunları söylüyor:

“Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi ürünlerin probiyotik içerdiği düşüncesi yanlıştır. Çünkü bu ürünler hazırlanırken pişirme işlemi uygulanır ve bu esnada probiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalar ölür. Bu sebeple bu gıdalar tüketilirken vücudumuza doğrudan probiyotik alımı sağlanmaz.”

“Doğrudan Faydalı Maddeler”

Geleneksel gıdaların doğrudan probiyotik içermemesinin önemsiz olduğunu belirten Prof. Dr. Özbek, şu açıklamaları yapıyor: “Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyon ürünleri, pişirme sürecinde probiyotik bakterilerini kaybetseler bile, fermantasyon sırasında oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından büyük önem taşırlar. Bu süreçte, hem vücut için doğrudan yararlı olan hem de bağırsak sağlığımızı destekleyen maddeler meydana gelir. Dolayısıyla bu tür ürünler, özellikle sindirim sistemi ve genel sağlık açısından dolaylı yoldan fayda sağlarlar.”

“Geleneksel Tarifler ve Beslenme”

Geleneksel gıdaların sağlığa olan katkısından bahsederken, Prof. Dr. Özbek, ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi geleneksel ürünlerin sağlıklı bir beslenme için önemini vurguluyor. “Bu gıdalar sindirim sistemine dost bir yapıya sahiptir ve doğal fermantasyon süreciyle ortaya çıkan faydalı bileşikler sayesinde, bağışıklık sistemini desteklerler. Bu nedenle geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır” diyor.

“Turşu Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Turşulardaki mikroorganizmaların probiyotik grubunda olmadığını hatırlatan Prof. Dr. Özbek, bilgilerini şöyle paylaşıyor: “Probiyotikler, özellikle fermente yiyecekler kategorisinde bol miktarda bulunur. Süt ve süt ürünleri (kefir, yoğurt, ayran gibi) bu gruba dahildir. Bu mikroorganizmalar, probiyotik bakterilerin gelişmesini teşvik eden, prebiyotik özellik taşıyan mikroorganizmalardır. Bu durum, turşunun gerçekten faydalı bir katkı olduğunu gösterir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, turşu tüketiminde aşırıya kaçmamaktır. Çünkü turşunun yüksek tuz içeriği mide kanseri riskini artırabilir.”

Son olarak, sağlıklı bir yaşam için fermente gıdaların bilinçli bir şekilde tüketilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Özbek, bu ürünlerin sağladığı faydaların farkında olunması gerektiğini belirtiyor. (DHA)


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi

Related Posts

Sivas’ta kene vakaları ve tedbirler görüşüldü

Sivas’ta Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında kene vakalarıyla ilgili değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Boynunuzdaki ince çizgiler o hastalığın habercisi

Cildinizde meydana gelen fakat açıklanamayan değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Özellikle uzun süre güneşte kalanlarda bu durum daha da ciddi boyutlara ulaşabiliyor.

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.