Gelir İdaresi’nden “zengine vergi jesti” iddialarına yanıt

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Yanıltıcı Haberlerle İlgili Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı, son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan ve bazı şirketlerin vergilerinin ertelendiği yönünde yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı içerikli haberler nedeniyle açıklama yaptı.

Açıklamada, halka açık şirketlerin finansal tablolarından hareketle yapılan haberlere işaret edilerek şunlar kaydedildi:

“‘Türkiye’nin en büyük 10 zenginine ait bazı şirketlerin 18 milyar lira, borsada işlem gören 100 şirketin 62 milyar lira vergi borcu ertelendi. Kimi dev şirketler 2024’te kuruş vergi ödemedi.’ şeklinde tamamen kasıtlı yorumlar yapılarak, Bakanlığımızın bazı mükellefleri koruduğu algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki Hazine ve Maliye Bakanlığımızca haberlerde ismi geçen hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiş veya taksitlendirilmemiştir. Söz konusu paylaşımlara konu olan ertelendiği iddia edilen vergiler, Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde kullanılan hesaplara ilişkin olup, şirketlerin gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerini göstermekte, vergi borçlarının ertelendiği anlamına gelmemektedir.”

Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerin Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre defter tutmak ve mali tablolarını hazırlamak mecburiyetinde olduğu belirtilen açıklamada, bağımsız denetime tabi şirketlerin uluslararası kurallara uyumlu olarak yayımlanmış Türkiye Muhasebe Standartları’na göre mali tablolarını oluşturdukları ve kamuoyuna açıkladıkları vurgulandı.

İlgili standarda göre mali tablolarda, “ertelenmiş vergi borçları/ertelenmiş vergi varlığı” olarak iki hesap türünün yer aldığı ve bu hesaplarda gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerin muhasebeleştirildiği belirtilen açıklamada, yeterli muhasebe bilgisi olmadan sadece hesap bakiyelerine bakılarak, şirketlerin vergi borcu ertelendiği şeklinde yanlış ve yanıltıcı haberler yapılmasının son derece hatalı olduğu vurgulandı.

KAYNAK: AA

Related Posts

Maliyeciler yol devriyesinde: 127 günde 85 bin denetim

Maliye, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), haller ve şehir giriş-çıkışlarında 85 bin denetim yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün katıldığı bir programda kazanıp da vergi vermeyen herkesin radarlarında olduğunu duyurmuş, “Şu saatte …

TCMB Başkanı Fatih Karahan: Enflasyondaki düşüş belirginleşti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomi piyasalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Altın fiyatları gaza bastı! Petrol fiyatları düşüşte

Brent petrolün varil fiyatı 60 doların altına geriledi. Bu seviye en son pandemi dönemi olan Şubat 2021’de görülmüştü. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 2’yi aşan bir artışla yeniden 3.300 doların üzerine çıktı. Yılbaşından bu yana altın yaklaşık yüzde 25 yükselirken, petroldeki kayıp yüzde 21’i geçti.

‘Yıllık enflasyon 20’li rakamlara inecek’

Enflasyon verilerine ilişkin konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temel mallarda enflasyonun ciddi şekilde düştüğünü, hizmet enflasyonunun ise yüksek seyrettiğini dile getirdi.

Avustralya enflasyonunda ikinci sıçrayış

Melbourne Enstitüsü paylaştığı son veriler, Mart ayında görülen 15 aylık zirve olan yüzde 0.7’lik artışın ardından ikinci artış oldu. Avustralya Merkez Bankası, Nisan ayında politika faizini yüzde 4.1’de tutma kararı almıştı. RBA Başkanı Michele …

Suudi Arabistan’da özel sektör ivme kaybetti.

Suudi Arabistan’da petrol dışı özel sektör satın alma yöneticileri endeksi Nisan 2025’te 55,6’ya gerileyerek Ağustos 2024’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Mart ayında 58,1 olarak ölçülen endeks, yine de 50 eşiğinin oldukça üzerinde kalarak …